Bahan-bahannya:
Tepung Gandum : 500gm
Yis Segera : 10gm
Air : 170 gm
Tepung Susu : 30gm
Telur : 500gm (1 biji)
Majerin : 90gm
Gula pasir : 30gm
Garam : 5gm (1 camca besar)
Serbuk Penaik : 7gm (1/2 camca besar)
*Jumlah sukatan air bergantung kepada adunan. Adunan hendaklah tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
Cara-Caranya:
*Gaul tepung dan yis kemudian masukkan gula pasir yang telah dilarutkan dengan air.
*Gaulkan semua bahan dan uli adunan tersebut sehingga adunan tidak meleket dalam mangkuk adunan.
*Tutup mangkuk adunan dan biarkan adunan tadi dalam lebih kurang 30 ke 40 minit.
*Setelah adunan mengembang, gunakkan torak dan canaikan adunan. Jangan terlalu nipis kemudian itu potonglah adunan dengan pemotong donat.
*Gorenglah kepingan donat di dalam minyak yang banyak dengan api yang perlahan sehingga kekuningan.
*Angkat, gaulkan dengan gula aising dan sedia untuk dimakan.
- Resepi nih Alia dah cuba. Alia dapat resepi nih dari Mauripan Instant Yeast. Alia beli satu kotak kecil tuh and kat dalamnya ada tertulis resepi Donat. Then, Alia cuba tapi tak berapa menjadi but Alia tak berputus asa juga. Alia cuba lagi sekali kemudian barulah nampak menjadi walaupun tak berapa mengembang asalkan rasanya sedap kira okey ler tuh!.
-So...apa lagi? You all cubalah resepi donat nih untuk juadah berbuka puasa. Budak-budak yang baru nak belajar puasa tuh pasti suka punyer makan donat nih...Kesian dorang kan...cubalah jangan tak cuba...
- Resepi nih Alia dah cuba. Alia dapat resepi nih dari Mauripan Instant Yeast. Alia beli satu kotak kecil tuh and kat dalamnya ada tertulis resepi Donat. Then, Alia cuba tapi tak berapa menjadi but Alia tak berputus asa juga. Alia cuba lagi sekali kemudian barulah nampak menjadi walaupun tak berapa mengembang asalkan rasanya sedap kira okey ler tuh!.
-So...apa lagi? You all cubalah resepi donat nih untuk juadah berbuka puasa. Budak-budak yang baru nak belajar puasa tuh pasti suka punyer makan donat nih...Kesian dorang kan...cubalah jangan tak cuba...
No comments:
Post a Comment