Sunday, July 24, 2011

Agar-Agar Sungkist





AGAR-AGAR LIMAU SUNGKIST

Bahan-bahannya:

1 paket serbuk agar-agar
500 ml air
9 sudu teh gula
20 ml air perahan limau sungkist
2 sudu teh tepung kastard
1 biji ubi kentang
Sedikit perwarna kuning
Sedikit perisa vanila
3 biji limau sungkist

Cara-Caranya:
1. Ubi kentang direbus dan sesudah masak dilecek. Ketepikan sebentar.
2. Limau sungkist dipotong 2 dan keluarkan isinya. Isinya diperah dan kulitnya diketepikan
sebentar untuk digunakan sebagai acuan adunan agar-agar.
3. Masak air sehingga mendidih dan masukkan serbuk agar-agar. Gaul.
4. Masukkan gula dan kacau sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan adunan ubi kentang yang telah digaul bersama tepung kastard.
6.. Masukkan air perahan limau sungkist, perisa vanila dan perwarna kuning.
7. Setelah mendidih tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam kulit limau sungkist
yang telah dibelah terlebih dahulu.
8. Masukkan ke dalam peti ais. Setelah beku bolehlah dipotong 4 dan siap untuk dihidangkan.



Note:

Jumlah keratan: 6 kerat / dipotong 4 berjumlah 24 kerat.
Resepi oleh: Siti Jalia HD
Tarikh: 28hb. April, 2009

No comments:

Post a Comment